Doe het goed of doe het niet

Do. Or do not.

Een motto. Een mantra. Een zin die voor jou veel betekent. Heb jij dat? Online kom je het te pas en te onpas tegen en bij deze blogpost is dat al net anders. Tja… ook ik heb zo mijn inspiratiebronnen en dit is misschien wel de belangrijkste.

Do. Or do not. There is no try.

Toen ik hem voor het eerst las, wist ik niet dat het de tekst van Yoda is… ik heb nog nooit één aflevering Star Wars gezien, maar na deze quote en een plaatje van Yoda ben ik gelijk fan van het wezentje. Superschattig! En nog wijs ook, dat is altijd fijn.

Levenslessen met Lola

Maar goed, daar ging het niet om. De quote dus. Die kwam in een totaal andere setting dan mijn werkende leven voorbij, namelijk op de hondenschool. Ik trainde bloedjefanatiek met Lola in verschillende takken van hondensport. Dat was leuk, natuurlijk. En nuttig, ik heb er veel geleerd. Ook over andere zaken dan honden trainen. Misschien een open deur, maar ik ontdekte op dat koude grasveld pas echt wat het betekent dat je iets goed doet of anders beter maar helemaal niet doet. Proberen is geen optie, want daar prikt een dier moeiteloos doorheen. Die wacht wel even tot er echt geen discussie mogelijk is over wel of niet zitten, liggen, wachten, of wat je dan ook vraagt.

Telefoonverslaafd

Ik vond dat op één of andere manier zo’n eye-opener dat ik het in mijn dagelijks leven ook serieus ben gaan nemen. Ik zette Do. Or do not. There is no try. als achtergrond op mijn telefoon en werd er zo tig keer per dag mee geconfronteerd. Want ja, ook ik ben gerust lichtelijk telefoonverslaafd en dat kwam nu mooi van pas. Het woordje ‘proberen’ schrapte ik uit mijn vocabulaire, dat leek opeens zo’n nutteloos woord. Natuurlijk valt het niet gelijk op, maar in mijn werk is ‘proberen’ eigenlijk een no-go. Als het even kan, gebruik ik dat woord niet. In gesprekken laat ik het al helemaal achterwege, het suggereert twijfel terwijl ik zelfverzekerdheid veel mooier vind. 

Mooi resultaat

Door dat ene kleine zinnetje dat ik steeds tegenkwam en het schrappen van een al even onbeduidend woord, merkte ik grote veranderingen. Ik ging meer recht op mijn doel af, gaf twijfel een stuk minder ruimte en dééd het vaak gewoon. Vroeg iemand me of ik een brochure wilde schrijven terwijl ik dat in die tijd nog nooit had gedaan, zei ik gewoon dat ik het zou regelen. Ik verdiepte me in schrijven voor het web en nam opdrachten aan om websites te schrijven. Niet omdat ik daar destijds zoveel ervaring in had, maar wel omdat ik het gewoon ging DOEN. Hoppa!

De kracht van taal

Voor mij bewijst dit hele verhaal maar weer eens hoe enorm krachtig taal kan zijn. Door simpelweg eindeloos geconfronteerd te worden met een aantal woorden, ontwikkelde ik een compleet nieuwe mindset, zowel zakelijk als privé. Ik leerde dat je dingen gewoon moet dóen, in plaats van ze uit te blijven stellen tot je het onmogelijke punt van perfectie hebt bereikt. En dat allemaal dankzij dat groene mannetje en acht simpele woorden.

Jouw quotes

En jij? Aangezien je inmiddels overal quotes tegenkomt, ben ik wel heel benieuwd of jij er ook één hebt die zo goed voor je is geweest. Of zie je de zin van al die inspirerende teksten juist helemaal niet? Laat het me in een reactie of per mail eens weten, ik ben ontzettend nieuwsgierig!