Uitdaging

uitdagingHet leven hangt aan elkaar van uitdagingen. Of het nou gaat om de eerste werkdag in je nieuwe baan, het lopen van de marathon of een grote angst overwinnen, het is allemaal spannend. Hoe groter de uitdaging, hoe groter de euforie na het behalen daarvan.

Voor mij klonk een pikdonker kasteel met gesloten ramen en ronddolende kasteelbewoners behoorlijk uitdagend. In het kader van participerende journalistiek stapte ik deze zomer toch over de drempel. Ik verwachtte spookachtige taferelen, maar kwam met een schat aan informatie weer thuis. Weer wat geleerd, over historie dit keer! En het was dus echt helemáál niet eng, dat was ook niet de opzet. Maar dat wist ik natuurlijk niet vooraf.

Een andere uitdaging vind ik zelf in sporten. Gelukkig is dat geen angstaanjagende uitdaging en bovendien sta ik hier niet alleen. Zo interviewde ik afgelopen zomer twee dames die naar de Special Olympics waren geweest. Helemaal in Los Angeles! De dames bleken steengoed op de turnmat en kwamen met behoorlijk wat medailles thuis. Met glinsterende ogen en glunderende gezichten vertelden ze me hoe mooi hun avontuur was geweest. Hoe uitdagend, niet eens de toeren die ze in de turnhal uithaalden, maar vooral de verre reis, het hotel en de hele happening rondom het evenement. Heel uitdagend, heel vermoeiend, maar vooral ontzettend leuk.

Ik zat naderhand het verhaal van de dames uit te werken en ineens bedacht ik me dat zij me die middag hadden laten zien hoe makkelijk het soms kan zijn. Deze dames gíngen gewoon, ze stonden daar in Amerika en gingen de uitdaging aan. Superstoer! En iets om nooit meer te vergeten. Minder denken, meer doen. Het leven zit vol uitdagingen en het is ontzettend leuk om die telkens aan te gaan!