Taalvolgorde

rood_groen_taalvolgordeVind je het niet fascinerend dat verschillende mensen dezelfde zin op een totaal verschillende manier uitspreken? Misschien let je er niet zo op, maar denk eens na over de volgende varianten van dezelfde zin.
(1) “Kijk, daar hangt het jurkje dat ik gisteren heb gekocht.”
(2) “Kijk, daar hangt het jurkje dat ik gisteren gekocht heb.”

Regio
Deze zinnen betekenen hetzelfde en ze zijn ook beide grammaticaal correct. Toch hebben veel mensen een uitgesproken voorkeur voor één van beide opties. En die voorkeur blijkt af te hangen van de regio waar je vandaan komt.
Als je deze twee zinnen aan mij voorlegt en vraagt welke de beste is, dan kies ik voor optie één. Ik kan het niet uitleggen, maar mijn taalgevoel zegt dat die zin mooier is.

Rood of groen
De eerste variant duiden we aan als de rode taalvolgorde, de tweede variant is de groene volgorde. Op oude dialectkaarten is Nederland in deze twee gebieden verdeeld. Kom je uit het oosten van het land, dan gaat je voorkeur hoogstwaarschijnlijk uit naar groene volgorde. Dan kies je dus voor “Kijk, daar hangt het jurkje dat ik gisteren gekocht heb.” Ben je opgegroeid in het westen, dan kies je waarschijnlijk voor de rode variant: “Kijk, daar hangt het jurkje dat ik heb gekocht.”

Schrijftaal
Zoals je misschien weet, kom ik uit het oosten van het land. Ik ben dus gelijk het bewijs dat de rode en groene taalvolgorde geen regel is die automatisch voor iedereen op gaat. Het schijnt wel zo te zijn dat de rode volgorde in schrijftaal vaker wordt gebruikt. Gezien mijn werk scoor ik dan stiekem toch weer een beetje goed.

En jij?
Maar ik ben wel benieuwd. Scoor jij goed volgens de oude dialectkaarten? Kom jij uit het westen en ga je voor de rode variant? Of zijn er, net als ikzelf, meer uitzonderingen op deze taalregel?