Sollicitatiebrief schrijven

desk-789632_1920Vroeger of later moet iedereen er een keer aan geloven: een sollicitatiebrief schrijven. Iets wat ik leuk vind om te doen, maar wellicht iets waar jij de zenuwen van krijgt. Goed nieuws, het is helemaal niet zo moeilijk. Als je er eens goed voor gaat zitten en eerlijk naar jezelf, de vacature en het bedrijf kijkt, zul je zien dat een sollicitatiebrief schrijven makkelijker is dan je denkt. Gebruik een flinke dosis enthousiasme, lef en positiviteit en voor je het weet is die droombaan van jou.

Aanhef

Na de formele zaken als adressering, datum en onderwerp begin je het liefst met een persoonlijke aanhef. Je kunt vast ergens een naam achterhalen, doorgaans staat die in de vacature, maar bij een open sollicitatie moet je misschien even zoeken. Doe dat ook echt! Als je die moeite al niet doet, val je nog voor je openingszin door de mand.

Opening

De opening is de eyecatcher van je sollicitatiebrief. Schrijven dat je de vacature hebt gevonden in de krant op een bepaalde datum en dat je interesse hebt, is natuurlijk dodelijk saai. Zoek naar iets spannenders! Is er misschien iets in het nieuws wat op het bedrijf of de functie aanhaakt? Heb je een goede anekdote die je in twee zinnen kwijt kunt? Of weet je een probleem dat bij de functie past en dat jij als toekomstig werknemer op kunt lossen? Gebruik het om te laten zien dat je niet zomaar een sollicitant als zoveel anderen bent.

De functie

Na de opening beschrijf je hoe jij de functie ziet, hoe jij hem in zou vullen. Zo schreef ik ooit een sollicitatiebrief naar een instantie voor verslavingszorg die een webredacteur voor een jongerensite zocht. In de tweede alinea beschreef ik het gedrag van jongeren op social media, hoe de instantie via die weg in contact kon komen met jongeren en hoe ze een tegenwicht zouden kunnen bieden aan schokkende afbeeldingen en video’s. Ik beschreef de voordelen van de anonimiteit die jongeren met een probleem op internet vinden en hoe de toekomstige website daar mee om zou kunnen gaan. Je laat hier zien dat je weet waar je het over hebt, enthousiast bent over het werk dat gedaan moet worden en je hebt verdiept in het onderwerp.

Jouw kracht

Vervolgens komen je kennis en ervaring aan bod. Vertel wat je kunt, wat je hebt gedaan en hoe dat maakt dat jij een geschikte kandidaat bent. In deze alinea kun je goed de functie-eisen uit de vacature gebruiken. Deze woorden laat je terugkomen in je brief, kies er een paar uit die goed bij jou passen en verwerk ze in deze alinea.

Afsluiting

Als afsluiting kun je lekker stellig te werk gaan. Gebruik krachtige woorden, geen onzekere woorden als ‘hoop’, ‘misschien’ of ‘zou’. In plaats daarvan zeg je gewoon: “Ik zet mij graag voor uw bedrijf in en vertel graag meer over mijn motivatie en enthousiasme. Uw uitnodiging voor een persoonlijk gesprek zie ik met genoegen tegemoet.”

Finishing touch

Tenslotte laat je de brief even liggen om alles te laten bezinken. Kijk er een dag later nog eens naar. Misschien heb je nog ingevingen gehad die je brief beter kunnen maken, die kun je nu mooi verwerken. Check daarnaast of je geen spelfouten hebt, of je zinnen niet te vaak met ‘ik’ beginnen en of je brief niet te lang is. Het liefst past hij op één A4-tje en heeft hij dezelfde opmaak als je CV.

En dan begint het grote afwachten. Je begon met een sollicitatiebrief schrijven, nu is hij verstuurd. Spannend! De duimen draaien en hopelijk rinkelt je telefoon snel. Tijd voor een gesprek, tijd voor nieuwe uitdagingen!