Redigeren helpt je verder

redigerenRedigeren is het spelen met taal in optima forma. Mijn leven lang heb ik ‘iets’ met taal gehad, dus de keuze voor de opleidingen Nederlands en later journalistiek waren logisch. Maar door het vele produceren van tekst, kwam ik maar weinig toe aan het redigeren van stukken. Terwijl dat taalkundige aspect van mijn werk juist zo leuk is!

Gelukkig word ik al sinds mijn middelbare school tijd regelmatig benaderd om stukken te redigeren. Dat begon eens met een website van een ondernemend familielid en een artikel voor een jubilerende buurman, maar het ontwikkelde zich steeds verder.

Inmiddels is het redigeren een serieuze pijler in mijn werk. En gelukkig maar! Het kan veel betekenen, zo bleek afgelopen week maar weer eens.

Ik kreeg een paar weken terug het verzoek om mee te kijken tijdens een sollicitatieprocedure. “Mijn baan gaat verdwijnen en ik wil heel graag zo snel mogelijk weer aan de bak. In de bijlage zitten mijn sollicitatiebrief en CV, kun jij daar eens naar kijken?”

Natuurlijk kan ik dat! Hartstikke leuk zelfs en ik help iemand graag tijdens zo’n zenuwslopende periode. Toen ik de sollicitatiebrief opende bleek al gauw waar het probleem zat. Mensen blijken bijzonder vaak precies te weten wat ze willen zeggen, maar ze vinden het lastig om hun verhaal om te zetten naar een goed lopende tekst. Een goed verhaal ook mooi brengen, zodat het aanslaat bij de buitenwereld blijkt toch echt een vak apart. Voor mij is het juist iets wat me ontzettend veel voldoening geeft.

Begin deze week bleek dat het voor anderen een ommekeer in hun leven kan betekenen. Want de sollicitatiebrief en CV die ik had zitten redigeren bleken enthousiast ontvangen. Sterker nog: het contract was dezelfde week nog getekend!

De ene baan verloren, de andere gelijk weer opgepikt. Je tekst laten redigeren kan een wereld van verschil maken.

Heb jij ook een tekst die nog niet helemaal perfect is? Geen punt, ik help je graag! Bel of mail me eens om samen te kijken wat de mogelijkheden zijn.