Het liefst schrijf ik persoonlijke portretten over mensen. Maar hoe krijg je die mensen aan het praten? Mijn ervaring is dat een interview voor zo’n portretverhaal vaak een intiem gesprek is, waarbij mensen je eerst moeten vertrouwen voor je echt tot de kern kunt komen. Hoe zorg je dat je het echte verhaal vindt? Met behulp van deze tips natuurlijk.
1. Open blik
Ten eerste is het belangrijk een open blik te hebben. Natuurlijk is het slim om de naam van je interviewkandidaat even door Google te halen om goede interviewvragen te bedenken, maar lees niet elke snipper die je te pakken kunt krijgen. Je gaat dan al snel op pad met oordelen vooraf, terwijl het echte verhaal vaak anders blijkt te zijn.
2. Locatie
Het is daarnaast slim de afspraak voor je interview op een locatie te doen waar de interviewkandidaat wil. Als hij of zij graag thuis aan de keukentafel zit, neem je daar het interview af. Wil iemand liever tijdens een wandeling z’n verhaal vertellen of op een terras bij een kopje koffie? Ook goed. Als iemand z’n persoonlijke verhaal vertelt, is het wel zo fijn als hij zich op z’n gemak voelt. Al die interviewvragen zijn vaak al intimiderend genoeg.
3. Opwarmen
Als je eenmaal tegenover elkaar zit, begin dan niet gelijk al je vragen te stellen. Begin met wat smalltalk, aai de hond en wacht tot de koffie klaar is. Zo kun je elkaar voor het echte interview een beetje aftasten en leren kennen. Als daarna de persoonlijke vragen komen, is de eerste drempel al een beetje lager.
4. Kruisverhoor
Ben je op het punt gekomen dat je inhoudelijke vragen aan bod komen, formuleer ze dan een beetje tactisch. Voer geen kruisverhoor waarbij je de interviewvragen kort achter elkaar afvuurt op je gesprekspartner. Je loopt het risico dat hij of zij dan dichtklapt of je niet meer vertrouwt. Daar krijg je geen goed verhaal van natuurlijk.
5. Geduld
Bovendien is het belangrijk mensen hun hele verhaal te laten doen. Leg jezelf daarom geen tijdslimiet op. Laat mensen praten, breek ze niet af en wees geduldig. Vaak komen mensen al pratend tot uitspraken die mooi in jouw artikel passen. Als jij ze het gevoel geeft dat je haast hebt en alleen korte antwoorden wilt, blijft je verhaal altijd aan de oppervlakte.
6. Tastbaar
Vaak helpt het als mensen iets tastbaars hebben waar ze over praten. Laat ze een fotoalbum pakken en herinneringen ophalen bij gebruikte spullen. Voor je interviewkandidaat is het fijn om letterlijk houvast te hebben aan een voorwerp. Voor jou is het prettig, omdat je de gezichtsuitdrukkingen, bewegingen en natuurlijk het betreffende voorwerp ziet. Door die dingen te beschrijven, trek je de lezer meer je verhaal in.
7. Grenzen
Ga mensen niet lopen pushen als ze vastlopen op een interviewvraag. Sommige dingen weten ze gewoon echt niet en andere dingen willen ze liever niet vertellen. Je hoeft het natuurlijk niet altijd gelijk bij poging één op te geven, maar als mensen duidelijk maken, verbaal of non-verbaal, dat je een grens nadert, respecteer die dan. Met de andere tips hierboven zul je zien dat je genoeg ander materiaal hebt om een goed interview te schrijven. Natuurlijk zou het leuker zijn als je ook dit antwoord te pakken krijgt, maar er is niet gelijk een man overboord als dat niet lukt.
8. Verloop
Tenslotte, als je interview is afgelopen, leg je mensen uit hoe het proces verder gaat. Mijn ervaring is dat mensen het artikel eigenlijk altijd even na willen lezen. Die kans geef ik ze ook ,tenzij er echt haast in het spel is. Doorgaans komen er slechts wat kleine opmerkingen terug, maar zijn mensen er wel net wat geruster op dat jij het stuk gaat publiceren. Leg ze uit wanneer ze het interview kunnen verwachten, of ze een bewijsexemplaar krijgen en of het ook online komt. Mensen hebben je een persoonlijk verhaal verteld, ga daar netjes mee om.