Het verschil tussen corrigeren en redigeren

corrigeren-redigeren-boek“Wat is nou precies het verschil tussen corrigeren en redigeren?” Die vraag krijg ik de laatste tijd weer regelmatig, want ik heb me weer eens gestort op het correctiewerk van een nieuw te verschijnen boek.

Corrigeren met een redacteursoog
Afgelopen zomer corrigeerde ik het boek ‘Is jouw organisatie al GO?’ van Bert Dikmans dat bij Uitgeverij Lente uitkwam. Stiekem stopte ik daar ook een flinke dosis redactionele opmerkingen in mijn werk. Dat was gelukkig prima, iedereen is ermee geholpen en als ik tijdens het corrigeren dingen zie die naar mijn mening beter kunnen dan vermeld ik ze ook graag bij zo’n klus. Corrigeren en redigeren kunnen dus best door elkaar heen lopen.

Corrigeren op de komma
Toen ik in december aan de slag ging met het corrigeren van een boek over niet-aangeboren hersenletsel, wist ik al dat het nu anders zou lopen. De schrijver van het stuk is namelijk een vriend met een uitstekend taalgevoel, prima IQ en vooral een flinke dosis eigenwijsheid. Iemand die eigenlijk al drie keer heeft nagedacht over elk woord voor hij me het concept stuurde. Hier zou van redigeren geen sprake zijn.

Stiekem toch redigeren
Dat bleek inderdaad het geval. Het voorwoord, geschreven door iemand anders, maar goedgekeurd door de auteur, ging een stuk of drie keer heen en weer. Ik zag dingen die niet fijn liepen, maar echt fout waren ze ook niet. Ik sloeg toch aan het redigeren, legde in mijn opmerkingen zaken uit en paste her en der wat zinnen aan. Maar ze bleven toch gewoon staan. Dat was even een wake-up call: “O ja, ik ben aan het corrigeren, niet aan het redigeren.”

Alleen corrigeren
Toch een nieuwe rol voor mij, zo bleek. Gelukkig had ik na het voorwoord een goede modus operandi gevonden om het boek te kunnen corrigeren. Voor mij voelt het alsof ik af en toe op mijn handen moet blijven zitten, blijkbaar zit het redigeren er toch meer in dan ik dacht. Maar het project loopt soepel nu en mijn inbreng wordt gewaardeerd.

Corrigeren met een goudschaaltje
Het boek is nog niet uit, maar ik heb de scheiding redigeren of corrigeren in elk geval glashelder. Hoe meer vrijheid ik krijg, hoe meer ik, gevraagd en ongevraagd, ga redigeren. Blijft het echt bij alleen corrigeren, dan weeg ik elk woord dat net van het goudschaaltje komt gewoon nog een keer. Om er daarna soms weloverwogen helemaal niets meer over op te merken.

Corrigeren of redigeren voor jou?
Kun jij wel wat hulp gebruiken bij jouw manuscript? Dan help ik je graag. Niets leukers dan spelen met taal, dus laat het me weten als ik je kan helpen met corrigeren of redigeren. Neem contact op en we praten er eens verder over.