De kracht van het weglaten

Toetsenbord_backspace_weglaten

‘Ik zal proberen jullie iets nieuws te leren deze ochtend. Ik zal me inzetten om jullie een stukje wijzer het lokaal te laten verlaten, zodat jullie hopelijk met enthousiasme verder zullen vertellen wat jullie onder andere hebben ontdekt.’

Pfjuw! Wat een boel woorden!

‘Ik leer jullie iets nieuws deze ochtend. Jullie verlaten een stukje wijzer het lokaal en vertellen hopelijk enthousiast wat jullie hebben ontdekt.’

Zo. dat klinkt beter. Waarom zou je 38 woorden gebruiken als je met zestien woorden minder ook klaar bent? Wees niet bang voor de backspace op je toetsenbord.

Less is more

Op school leerden we allemaal opstellen van een bepaalde lengte te schrijven, maar als je daardoor het idee hebt gekregen dat meer woorden altijd beter zijn, zit je mis. Soms is iets weglaten vele malen krachtiger dan meer woorden gebruiken. En kracht is belangrijk in je tekst, je straalt daardoor zelfverzekerdheid uit en wordt serieus genomen door je publiek.

3 trucs

Er zijn een aantal trucjes om meer kracht in je tekst te krijgen. Deze 3 gebruik ik zelf vrijwel altijd als ik de eerste versie van mijn tekst naloop:

  1. Werkwoorden
    Waarom zou je zeggen: ‘ik zal proberen jullie iets nieuws te leren’ als je ook kunt zeggen: ‘ik leer jullie iets nieuws’. Feitelijk zeg je hetzelfde, maar de tweede versie straalt veel meer kracht uit.
  2. Verkleinwoordjes
    Een ander belangrijk wapen om meer kracht te realiseren, is het vermijden van verkleinwoordjes. Zeg niet: ‘ik heb een bedrijfje’. Waarom jezelf kleiner maken? ‘Ik heb een bedrijf’. Punt.
  3. Ontkenningen
    Ik had kunnen schrijven: ‘gebruik niet teveel ontkenningen’. Maar wat voegt het woordje ‘niet’ daar toe? Ik wil weten wat ik dan wél moet doen. ‘vermijd ontkenningen’ betekent hetzelfde, maar activeert veel meer.

Ga er maar eens goed voor zitten, je tekst straalt veel meer kracht uit als je bovenstaande tips toepast. Veel succes! Laat je me weten hoe het ging?