Buurtsufferdje

krantVorige week stond in het Voorster Nieuws een portretterend verhaal over Wilma Kleiboer uit De Vecht. Ik interviewde haar, omdat zij een bekende naam is in De Vecht, onder meer door haar bestuursfunctie binnen Plaatselijk Belang. Op de dag van publicatie seinde ik Wilma in dat ze beroemd zou worden. Met een knipoog uiteraard, maar dan zou ze er in elk geval van weten als ze aangesproken werd. En inderdaad, dat gebeurde, ze werd aangesproken door mensen met de woorden ‘Jij stond in de krant!’

Nu vinden veel mensen het lokale, gratis verspreide huis-aan-huis krantje nou niet gelijk ‘de krant’. Ik moet bekennen, dat zag ik zelf ook lange tijd zo. Het blijft natuurlijk een commercieel medium dat daarmee niet altijd objectief kan zijn en het is een medium waar niet uitgebreid de tijd kan worden genomen voor diepgravende onderzoeksjournalistiek. Maar het is ook het medium dat lokaal het grootste bereik heeft en de grootste oplage. Immers: elk adres krijgt zo’n krant in de brievenbus. Ongevraagd, maar blijkbaar niet altijd ongewild.

Wilma deed in het verleden onderzoek naar huis-aan-huis bladen. Toen zij werd aangesproken door haar omgeving op het feit dat ze in de krant stond en daarover Twitterde, reageerde ik met deze tweet:

Waarop Wilma reageerde:

Zij had nu aan den lijve ondervonden wat ze een aantal jaren geleden concludeerde uit onderzoek: de impact van huis-aan-huis bladen is groot.

Zelf heb ik dat het afgelopen jaar ook ontdekt, ik krijg vaak reacties op onze krant van de mensen bij wie ik over de vloer kom. Mensen die willen weten wat er lokaal speelt, maar niet dagelijks. Mensen die op de hoogte willen blijven, maar daar niet voor willen of kunnen betalen. Mensen die ook nieuws, aanbiedingen en acties van ondernemers willen weten, maar goed uit de voeten kunnen zonder achtergrondartikelen en nieuws uit de wijdere regio.

De reacties op de wekelijkse krant zijn veelal positief, een term die past bij het Voorster Nieuws. Onze tone of voice is vaak wat positiever, net als de inhoud van onze verhalen. En om het gemakkelijk te houden voor al onze lezers: dat wat er op lokaal niveau speelt, ligt elke woensdag in de hele gemeente op de deurmat.

Wil je weten wat ik allemaal doe? Volg mij dan ook op Facebook of Twitter en blijf op de hoogte! Contact opnemen kan natuurlijk ook altijd, ik ga graag met je in gesprek.