4 Snelle schrijftips

Afgelopen zaterdag gaf ik een schrijfworkshop tijdens de Dag van de Mantelzorg. Hartstikke leuk om te doen en de deelnemers waren erg blij met de tips. En waarom zou ik hen alleen verder helpen? Misschien heb jij ook een boek in de planning of hou je ervan om korte verhalen te schrijven. Met deze vier tips gaat dat je nóg beter af!

Lekker flowen

Begin met gewoon dóen, we noemen dat ook wel flowschrijven. Niet denken aan je toekomstige publiek, niet denken aan de zinsbouw en al helemaal niet denken aan wat je in de volgende zin gaat zetten. Ga gewoon zitten, muziekje aan, kop thee binnen handbereik en zorg dat je niet gestoord wordt. Laat de woorden maar stromen, er komt vanzelf iets. Je zult zien dat je er steeds beter in wordt.

Onthou je inspiratie

Hou bovendien altijd een notitieblok bij de hand. Of de notitiefunctie in je telefoon. De beste ideeën komen op de meest onverwachte momenten, als je in de stand-by modus staat en even lekker niks aan het doen bent. Dus geniet van het douchen elke dag, doe rustig aan met strijken en loop een extra blokje om met de hond. Da’s alleen maar goed voor je creativiteit.

Praktische tips

Heb je nu je onderwerp duidelijk en ben je aan de slag geweest met flowschrijven? Dan heb je waarschijnlijk een heleboel input, maar hoe maak je daar zinnige output van? Deze vier tips helpen je verder.

  1. Formuleer een prikkelende titel. Met een grapje, een quote of een stekelige stelling die nieuwsgierig maakt.
  2. Zorg voor een goede opmaak. Met witregels, tussenkopjes of hoofdstukken en eventueel beeldmateriaal help je de lezer door je tekst.
  3. Gebruik een logische opbouw: kop – staart – slot en niet te diep uitgewerkte zijpaden van de hoofdlijn. Je lezer blijft zo gemakkelijk bij de les.
  4. Varieer! Maak lange én korte zinnen en gebruik synoniemen om herhaling van steeds hetzelfde woord te vermijden.

De praktijk

Dat klinkt allemaal leuk, maar nu nog in de praktijk brengen. Ga je deze week elke dag even een kwartiertje zitten flowen? Het resultaat zal je verrassen! Ik ben heel benieuwd wat er op papier komt. Laat je het me weten? Dat kan in een reactie of in een berichtje, veel schrijfplezier!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s